fbpx
  • Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Ontspannen in focus met Kundalini Yoga

December 28, 2022

Ontspannen in focus met Kundalini Yoga

Wat helpt je nog meer om ruimte te krijgen in je lichaam en geest, je energie op te wekken en ook focus te krijgen en te ontspannen in die focus zodat je niet geobsedeerd iets achterna streeft?

Het antwoord hierop is KUNDALINI YOGA. En ik weet dat de meeste mensen er nog nooit van gehoord hebben en door de enorme hoeveelheid yogasoorten niet weten wat ze moeten kiezen. Nou ik vertel je, Kundalini yoga is de oplossing. Ik spreek vanuit eigen ervaring en ben me zeer bewust dat ik nu waarschijnlijk een grote groep yogi’s voor het hoofd stoot. Dit is niet mijn bedoeling, dus alvast mijn welgemeende excuses. Ik zal je mijn verhaal over de voor mij perfecte yogasoort vertellen.  De eerste yogasoort waar ik mee in aanraking kwam is Hatha yoga, de traditionele yogasoort. Ik vond dit heerlijk hoewel sommige poses wel moeilijk waren, maar ik genoot van de savasana (het rustgedeelte), dat duurde nooit lang genoeg. Daarna kwam ik in contact met Vinyasa en Vinyasa flow, poweryoga en ik vond alles erg leuk om te doen. Toen ik een jaar op Aruba woonde deed ik 2x per week Hot yoga, zelfs op Aruba was de 32 graden buitenlucht niet genoeg dus met infrarode kachels erbij werd de temperatuur opgeschroefd naar zo’n 38 graden! En wat ik daarvan heb geleerd is dat je in warmte erg lenig bent en dat er zelfs zweetdruppeltjes uit de voorkant van je knieën kunnen komen! 

Op een gegeven moment voelde ik dat ik een yogaopleiding moest gaan doen, maar welke dat was nog de grote vraag. Verder had ik me echter nog nooit afgevraagd wat het nu precies voor me deed. Ik vond het heerlijk om te doen, ik werd leniger en energieker en was superblij als ik een superingewikkelde oefening eindelijk kon, maar verder………..

En toen gebeurde het! 

Kundalini Yoga

Ik deed thuis via You Tube een les Kundalini yoga mee. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het zag er wel leuk uit. De leraren waren in het wit met tulband en ik zag allerlei bewegingen die in mijn opzicht niet zoveel met yoga te maken hadden. Ik begon en nog geen 10 minuten later voelde ik de energie door mijn lijf stromen, mijn lichaam werd warm en het vertelde me dat DIT HET WAS. De yogasoort waar ik naar op zoek was en wat helemaal aansloot bij de Dynamische ademsessies die ik al jaren gaf. Nu wist ik ook wat ik mistte bij de andere yogavormen. Daar was ik vaak zo met de juiste houding bezig, nog iets dieper, nog iets meer draaien, dat ik daar meer in mijn hoofd zat dan in mijn lijf. En dat kan voor anderen anders zijn, maar ik denk dat er meer mensen zijn die hier last van hebben. Met Kundalini yoga voelde ik alles in mijn lichaam, mijn energie stroomde, emoties kwamen los, ik vond het heerlijk.

In Kundalini yoga leer je focus, je leert dat als je op je derde oog focused (6de chakra, punt tussen je wenkbrauwen) je alles beter kunt volhouden. Een lange oefening waarbij je armen en vooral je hoofd zegt : “Nu is het echt tijd om te stoppen”, kun je gemakkelijker volhouden, voorbij dat zware punt. En op deze manier leer je jezelf om te focussen en niet te snel op te geven. Daarnaast is de ademhaling met diverse technieken weer ontgiftend voor je lichaam.

Yoga vanuit zachtheid

Ik kan wel een heel boek schrijven over deze prachtige yogasoort maar dat is voor een andere keer. Kundalini yoga kan op verschillende manieren onderwezen worden. Sommige leraren geven de “Keep up and you will be kept up”methode, ik noem dat de harde methode. Zelf geef ik het vanuit mijn hart in zachtheid, dat is wat bij mij past. Ik ga ervan uit dat je met zachtheid vaak meer kunt bereiken dan met strakke regels en maar doorgaan. Maar dat is persoonlijk en de prachtige mensen die mijn lessen volgen hebben voor mij en mijn methode gekozen waar ik erg dankbaar voor ben.

In Kundalini yoga zijn er veel zittende oefeningen dus geen moeilijke statische houdingen en dit maakt het ook heel erg goed geschikt voor heren! Je hoeft niet lenig te zijn, je hoeft geen yogaleggings en topjes aan, je komt waarin jij je lekker voelt. Ik heb zelfs regelmatig een meneer van 80 in mijn lessen, dat is toch geweldig!

Mijn advies is om deze prachtige yogavorm eens te proberen. Op You Iube staan er van mij diverse Kundalini yoga meditaties en lessen. 

Ik gebruik Kundalini yoga in mijn pranic retreats om je energie te laten stromen zodat je lichaam voorbereid wordt op de dynamische ademsessies die daarna komen.

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om ten eerste op je ademhaling te gaan letten, de makkelijke oefening zelf thuis te doen zodat je je lichaam weer leert om te ontspannen. Wil je meer opruimen en je lichaamscellen opschonen dan is een dynamische ademsessie DE manier. En Kundalini yoga kan jouw lichaam voorbereiden op  het vrijlaten van emoties, je openen en je focus geven.

Recente posts

Pranic Freedom Quest

Pranic Freedom Quest

Amudra Madhura & Jente van der Woude over leven van Prana

Amudra Madhura & Jente van der Woude over leven van Prana

Aflevering 2 – Interview met Wesley Kassels

Aflevering 2 – Interview met Wesley Kassels

Freedom Talks – Voedselvrijheid

Freedom Talks – Voedselvrijheid

Laat een reactie achter


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}